Ιστορικά SitesΟλόκληρο το Διαδίκτυο

Τι είναι το "θηρίο" της Αποκάλυψης;

    Ο Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης Δανιήλ χρησιμοποιεί τον όρο "θηρίον" για να περιγράψει μια αυτοκρατορία που κυριαρχεί στον κόσμο κατά την εποχή της ακμής της. Η Αυτοκρατορία της Βαβυλώνος έχει ως σύμβολο το λιοντάρι, η Περσική Αυτοκρατορία την άρκτο και η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη λεοπάρδαλη. Ο Δανιήλ αναφέρεται και σε ένα τέταρτο "θηρίο", το οποίο δε μοιάζει με κανένα γνωστό ζώο και έχει επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Τα επτά κεφάλια συμβολίζουν τους επτά λόφους της Ρώμης, ενώ τα δέκα κέρατα τις επαρχίες της Αυτοκρατορίας της, ο αριθμός των οποίων δεν ήταν σταθερός μέσα στο χρόνο. Η προφητεία του Δανιήλ ομιλεί για ένα "μικρό κέρας" που επρόκειτο να ξεπροβάλει ανάμεσα στα δέκα υπόλοιπα, μπροστά στο οποίο τρία εξ αυτών θα έπεφταν, ενώ εκείνο θα αποκτούσε υπέρτατη εξουσία και θα πολεμούσε τους αγίους, προβαίνοντας σε βλασφημίες και απεχθείς πράξεις. Αυτή ακριβώς είναι και η "πλοκή" του ΙΒ' και ΙΓ' κεφαλαίου της Αποκάλυψης. 

    Στο κεφάλαιο ΙΒ', μας παρουσιάζεται ένας Δράκων με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα, ο οποίος συμβολίζει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Δράκων αυτός διώκει μια Γυναίκα η οποία είναι "ενδεδυμένη τον ήλιον". Η Γυναίκα αυτή είναι η Χριστιανική Εκκλησία κατά τους πρώτους αιώνες της ύπαρξής της. Στο κεφάλαιο ΙΓ', ένα "θηρίο" ανεβαίνει από τη θάλασσα. Το θηρίο αυτό έχει κληρονομήσει την εξουσία του από το Δράκοντα και είναι επίσης προικισμένο με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Μοιάζει σαν να αποτελείται από πολλά άγρια ζώα, θυμίζοντας τους ημιβάρβαρους λαούς που κατέλυσαν το δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κυρίως κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Όλη την εξουσία όμως του θηρίου αυτού την ασκεί στην πραγματικότητα ένα άλλο θηρίο, το οποίο μοιάζει με αμνό, αλλά μιλάει σαν δράκων. Αυτό το δεύτερο θηρίο πολεμά τους αγίους και προβαίνει σε βλασφημίες και απεχθείς πράξεις, όπως το "μικρό κέρας" του τέταρτου θηρίου του Δανιήλ. Το δεύτερο αυτό θηρίο είναι ο θεσμός του Παπισμού. Για πολλούς αιώνες, στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και του γνωστού κόσμου, ο Παπισμός αποτελούσε την αδιαφιλονίκητη αυθεντία σε όλα τα πνευματικά ζητήματα, ενώ η κοσμική του εξουσία δεν είχε αξιόλογο αντίπαλο. 

    Τα "τρία κέρατα" που έπεσαν προκειμένου να ανέλθει ο Παπισμός είναι κατά πάσα πιθανότητα οι Έρουλοι, οι Οστρογότθοι και οι Βάνδαλοι, οι οποίοι ήλεγχαν την Ιταλική χερσόνησο μετά την κατάλυση του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους. Η εξαφάνιση των τριών αυτών ημιβάρβαρων εθνών υπήρξε απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εξέλιξη της Παπικής Ρώμης σε υπολογίσιμη δύναμη. Οι Έρουλοι κατακτήθηκαν από τους Οστογότθους και στη συνέχεια ο Βυζαντινός στρατός εξουδετέρωσε τους Οστρογότθους και τους Βανδάλους.

    Στην Αποκάλυψη ένα "θηρίο" με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα συμβολίζει μια αυτοκρατορία που κυριαρχεί στο (γνωστό) κόσμο, ή σε ένα μεγάλο τμήμα αυτού, στο όνομα της Ρώμης. Η κεντρική και δυτική Ευρώπη, κατά τους αιώνες της Παπικής κυριαρχίας, αποτελούσε ουσιαστικά μια "Ρωμαϊκή" αυτοκρατορία, καθώς η Ρώμη αποτελούσε το κέντρο λήψεως αποφάσεων και πνευματικής καθοδήγησης. Στη συνέχεια, ο αποικισμός της Αμερικής και της Αφρικής έδωσε στη Ρώμη εξουσία πάνω σε ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου. 

    Όσον αφορά τις "βλασφημίες" και τις "απεχθείς πράξεις", ο Παπισμός έχει και από τα δύο να επειδείξει. Ο Ιησούς είπε ότι μόνο ο Θεός είναι αγαθός χωρίς ελάττωμα. Και όμως, ο Παπισμός έχει κυρήξει τον εαυτό του αλάθητο, και μέχρι σήμερα δεν έχει μετανοήσει για τη βλασφημία του αυτή. Στη Βίβλο επίσης αναφέρεται ότι μόνο ο Θεός μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες, αλλά ο Παπισμός έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν ότι και ο ίδιος έχει την εξουσία αυτή. Και ποιος μπορεί να αγνοήσει την Ιερά Εξέταση, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το άκρον άωτον της κακίας και της υποκρισίας;

Ποιος είναι ο Αντίχριστος; Και σε τι αναφέρεται τελικά το περιβόητο 666;

    Τι σημαίνει "Αντίχριστος"; Σημαίνει είτε εκείνος που είναι αντίθετος του Χριστού είτε εκείνος που αντικαθιστά το Χριστό. Οι Πάπες ισχυρίζονται ότι αντικαθιστούν το Χριστό, ότι είναι οι εκπρόσωποί του στη Γη. Η λέξη "Vicarius", ο βασικός τίτλος των Παπών, σημαίνει "αντικαταστάτης". Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι Πάπες έχουν δώσει στον εαυτό τους τον τίτλο "Αντίχριστος". 

    Το 666 είναι "ο αριθμός του ονόματος του θηρίου". Για την περιγραφή των πράξεων του θηρίου με τα επτά κεφάλια, που συμβολίζουν τους επτά λόφους της Ρώμης, ο Ιωάννης χρησιμοποιεί το αρσενικό γένος. Δηλαδή το όνομά του είναι "Ρωμαίος" ή πιθανώς "Λατίνος". Την εποχή συγγραφής της Αποκάλυψης υπήρχε η συνήθεια λέξεις που προέρχονταν από τα λατινικά να γράφονται με -ει- εκεί όπου στα λατινικά υπήρχε μακρόν -i-, όπως στη λέξη "Latinus". Ήδη από το 2ο μ.Χ. αιώνα ο Ειρηναίος πρότεινε ως λύση του 666 τη λέξη "Λατείνος", καθώς Λ+Α+Τ+Ε+Ι+Ν+Ο+Σ=30+1+300+5+10+50+70+200=666.

Δηλαδή η Αποκάλυψη έχει ήδη εκπληρωθεί;

    Σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως. Μάλιστα, μερικά σχετικά πρόσφατα γεγονότα εκπλήρωσαν κάποιες από τις προφητείες της. Η Ναπολεόντειος Αυτοκρατορία και το Τρίτο Ράιχ έχουν προφητευθεί στα κεφάλαια ΙΖ' και ΙΣΤ' αντίστοιχα, ως βραχείας διάρκειας αναβιώσεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Ναπολέων είχε διακηρύξει ότι ήταν ο διάδοχος του Καρλομάγνου, πρώτου ηγεμόνα της μεσαιωνικής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία εθεωρείτο συνέχεια του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους. Και το Τρίτο Ράιχ μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς το Πρώτο Ράιχ ήταν η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους, η οποία δημιουργήθηκε ως συνέχεια της Αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου. Ακόμα και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα έχει προφητευθεί, ως ένα από τα "κατορθώματα" του Τρίτου Ράιχ.

Δηλαδή το Τρίτο Ράιχ ήταν κι αυτό ένα "θηρίο"? Ίσως αυτό εξηγεί τη σχεδόν μεταφυσική αίσθηση που δημιουργούσε.

    Ακριβώς έτσι ένιωθε και ο Γκαίτε για την αυτοκρατορία του Ναπολέοντα και αναρωτιόταν μήπως υπήρχε κάποιο θεϊκό σχέδιο πίσω από αυτήν. Σε τελική ανάλυση, η αυτοκρατορία του Ναπολέοντα έθεσε τέλος σε πάνω από χίλια έτη Παπικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Δεν αξίζει σε ένα τέτοιο βιβλικής σημασίας γεγονός να αναφέρεται στη Βίβλο;

Τι λέει η Αποκάλυψη για τον καιρό μας και για το μέλλον;

    Το κεφάλαιο Γ' περιγράφει την τελευταία περίοδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας σαν μια εποχή που χαρακτηρίζεται από περίσσεια υλικών αγαθών και κατά την οποία οι άνθρωποι είναι αδιάφοροι για το Θεό. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι η εποχή μας αντιστοιχεί ακριβώς στην τελευταία αυτή περίοδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, με άλλα λόγια πλησιάζει το τέλος της Εκκλησίας στην παρούσα μορφή της. Το κεφάλαιο ΙΣΤ' επίσης με οδηγεί σε παρόμοια συμπεράσματα. Το τέλος των Εκκλησιών όμως δε θα είναι ομαλό, καθώς θα συνοδευθεί από μια ακαθόριστη "βλασφημία" και μια μεγάλη καταστροφή. Στο τέλος όμως, μια νέα κοινωνία θα αναδυθεί και η ανθρωπότητα θα βαδίσει στο δρόμο του Θεού για χίλια χρόνια, και κατόπιν αιωνίως, μετά από μια τελευταία σύγκρουση με τις δυνάμεις του σκότους. Με άλλα λόγια, η Αποκάλυψη είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δηλαδή το 666 δε θα έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον; Και τι γίνεται με το ηλεκτρονικό φακέλωμα του Αντιχρίστου, τα bar codes, τις ηλεκτρονικές ταυτότητες;

    Όλα αυτά είναι ανέκδοτο μπροστά στους διωγμούς που έκανε η Ρώμη, είτε ως Αυτοκρατορία εναντίον των Χριστιανών είτε ως Εκκλησία εναντίον όλων όσοι διαφωνούσαν μαζί της, μπροστά στα συγχωροχάρτια και την Ιερά Εξέταση. Ποιον χειρότερο Αντίχριστο μπορεί να φανταστεί κανείς από τον Αδόλφο Χίτλερ, που ονειρευόταν να απλώσει την εφιαλτική νέα Ρωμαϊκή του Αυτοκρατορία μέχρι τα πέρατα της γης;

 


Μπορείτε να σώσετε όλες τις σελίδες του site στο σκληρό σας δίσκο κατεβάζοντας τα ακόλουθα zip αρχεία:

grhistoricist.zip (110 kb): κείμενο

images.zip (492 kb): εικόνες (πρέπει να τις κάνετε unzip στον ίδιο φάκελο με το historicist.zip)

Παρακαλώ μη χρησιμοποιήσετε τις σημαίες από το 3dflags.com ή τις εικόνες του revelationillustrated.com πριν διαβάσετε τους όρους χρήσης, που βρίσκονται στα αντίστοιχα sites.